Hamur işi tarifleri

Mantı TarifiKaç Kişilik: 6-8 kişilik Hazırlama: 5dk Pişirme: 10dk



  • 1 kg mantı
  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Sıvı yağ
  • Pul biber
Derin dondurucudaki hazır mantımızı tenceremize ekleyip haşlıyoruz. Haşlanan mantıların suyunu süzüp sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz. Üzerine kızdırmış olduğumuz sıvı yağ ve pul biberi gezdiriyoruz afiyet olsun.

Çerkez MantısıKaç Kişilik: 8-10 kişilik Hazırlama: 1 saat Pişirme:30dk



Hamur için:
  • Un
  • Ilık su
  • Tuz
  • 2 yumurta
İçi için:
  • Patates
  • Tatlı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 3 tatlı kaşığı margarin
Sosu için:
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Tatlı pul biber
Öncelikle hamuru yoğurmakla işe başlıyoruz. Ben göz kararı yaptığım için un ölçüsü kişiye göre değişebilir. Derin bir kaba bir miktar un koyup içine 2 yumurta, bir tutam tuz ve birazda ılık su ekleyerek hamuru bir güzel yoğuruyoruz. Sonra 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz. Bu sırada hemen patates haşlıyoruz. Benim yoğurduğum hamurdan her zaman 2 büyük beze yapıyorum. İlk bezeyi bir güzel açıyorum. Sonra büyük kareler oluşacak şekilde kesiyorum. Haşlanan patatesleri bir kapta sıcakken iyice eziyorum. İçine margarin, tuz ve pul biber ekleyip karıştırıyorum. Her bir kare parçacığına bu içten koyup muska şeklinde kapatıyorum.
(Üçgen şeklindeki bu mantıların birbirine yapışmaması için tezgaha yağlı pişirme kağıdı serip mantıları buraya koyuyorum. Diğer sırayı koyarken yine yağlı pişirme kağıdı seriyorum. Bu şekilde üst üste mantılar diziliyor)
Bütün mantılar kapandıktan sonra geniş tencerede su kaynatıyorum. Kaynadıktan sonra içine bir tutam tuz atıp mantıları boşaltıyoruz. Burada püf noktamız mantıların çok fazla pişmemesi, yoksa dağılır. Ara ara karıştırıyoruz ve piştikten sonra büyük bir kaba sularını süzerek alıyoruz.
Gelelim sosumuza. Soğan ve sarımsağı tavada yağla pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sonra tatlı pul biber ve tuz ekleyip ocaktan alıyoruz. Büyük kapta bekleyen mantıların üzerine bu sosu döküp karıştırıyoruz. Afiyet olsun.

Yalancı MantıKaç Kişilik: 4-6 kişilik Hazırlama: 20dk Pişirme: 15dk



Malzemeler
  • Mantı makarna
  • Kıyma
  • Yoğurt
  • Tuz pul biber
  • Kırmızı toz biber
  • Biraz salça
  • Sarımsak
  • Sıvı yağ bu ölçüler kişi sayısına göre değişir o yüzden adet yazmıyorum.
Makarnaları kaynamış suya atıp 10 15 dakika yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra süzgece süzüp soğuk suya tutup soğutuyoruz. Yoğurda sarımsak tuz ekleyip makarnayla bir güzel karıştırıyoruz. Sosu için kıymayı pişiriyoruz. Biraz sıvı yağla birazda su ekleyebiliriz. Salçayı baharatları ekleyip iyice pişince döküyoruz. Yoğurtlunun üzerine hem pratik hem kolay hemde çok lezzetli. Afiyet olsun.

Patates Mantısının YapılışıKaç Kişilik: 8-10 kişilik Hazırlama: 1 saat Pişirme:20dk



  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Tuz ve su
İçi için;
  • 3-4 tane irice patates
  • Pul biber, karabiber, kuru nane (birer tatlı kaşığı)
Üzeri için;
  • Tereyağı ve bir yemek kaşığı domates salçası
  •  Büyük bir kase yoğurt ve bir baş sarımsak
Önce patatesleri bir tencereye alalım. Üzerine su bırakıp haşlayalım. Bu arada bir yoğurma kabına unu alalım. Ortasına tuz ve yumurtayı kırıp yavaş yavaş suyunu vererek sert bir hamur yoğurup dinlendirelim. Haşlanan patatesleri alalım ve soyup rendeleyelim. İçine isteğe göre baharat bırakıp, karıştıralım ve mutlaka soğutalım ki hamurumuza bırakınca bize zorluk çıkarmasın. Sonra hamurumuzu beze yapalım ve bir oklavayla normal mantı hamuru gibi arada un vererek açalım. Bir çay bardağının ağzı ile keselim. Hazırladığımız içten bir kenarına bırakalım ve yarım ay şeklinde kapatalım. Hamurun tamamını böyle hazırlayalım. Sonra bir tencereye su bırakalım. İçine biraz tuz atalım ve kaynayan suya hazırladığımız mantıları bırakalım. Haşlanan mantıları delikli süzek ile alıp bir servis tabağına bırakalım. Yoğurdumuza sarımsak ekleyip karıştırıp sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyelim. Tavamıza tereyağımızı bırakalım. Eriyince biraz salçadan ekleyelim. Servis tabağına aldığımız patatesli ve sarımsaklı yoğurtlu mantımızın üzerine gezdirelim. Servise hazır hale getirelim, afiyet olsun.

Rumeli MantısıKaç Kişilik: 6-8 kişilik Hazırlama: 40dk Pişirme: 35dk



  • 1 kg un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Ilık su
  • 1.5 kg kuru soğan
  • 600 gr yağsız dana kıyma
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • Kıvamında tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Hamurun için derin bir kap içine unu koyuyoruz. Ortasını havuz şeklinde açtığımız unun ortasına yaş mayayı su ile eritip ekliyoruz. Un ile karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzun üzerini örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. Bu arada iç harcını hazırlamak için tüm soğanlar yemeklik doğranıp bir tava veya tencere içinde sıvı yağ ile önce soğanlar öldürüyoruz. Daha sonra kıyma katıp tuz, karabiber ilave edilerek pişirme işini sonlandırıyoruz.
Mayalanmış olan hamurumuzu bezelere ayırıp orta kalınlıkta bir yufka açıyoruz. Tüm bezelerei bu şekilde açarak içine soğan ve kıyma harcından ve biraz da sıvı yağ serpiyoruz. Rulo şeklinde sarıyoruz. Daha sonra enlemesine orta büyüklükte keserek yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Tepsi dolduktan sonra mantılarımızın üzerine hafif bir sıvı yağ sürüp tepsi mayalanmasına bırakıyoruz. 15-20 dakika sonra 180-200 derece fırında üzeri ve altı kızarana dek pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız tepsinin üzerine biraz su serpip üzerini örtülerek bırakıyoruz. Afiyet şeker olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder